Propoliszalf is een desinfecterende zalf op basis van Propolis en brengt de geïrriteerde huid tot rust. Propolis is een natuurlijk (plantaardig) antibioticum dat virussen, bacteriën en schimmels remt De belangrijkste bestanddelen in de propoliszalf zijn:
Propolis, Bijenwas en Amandelolie.
- Beschermt tegen kloven
- Helpt tegen droge lippen
- Geneest kleine wondjes, koortslip
- Helpt bij eczeem en psoriasis om de huid rustig te houden
- Voorkomt een droge huid
- Ontsmet puistjes
- Helpt tegen jeuk van insectenbeten- muggenbult
Gebruiksadvies: 2 a 3 maal daags dun aanbrengen.
Wat is Propolis?
Propolis werd in de oudheid al als medicijn gebruikt en staat nu (2017) weer volop in de belangstelling. Propolis wordt ook wel voorwas of kithars genoemd en de naam stamt af van de Griekse woorden, Pro = voor, Polis = stad. Of wel: verdedigingswerken voor een stad. Bomen en heesters beschermen hun uitlopende knoppen met een hars. Het meest bekend zijn de kleverige knoppen van uitlopende kastanjes en populieren. Dit hars wordt door de bijen verzameld en net als stuifmeel aan de achterpootjes meegenomen naar de bijenkast. In de bijenkast wordt de plantaardige substantie gemengd met bijenspeeksel en wat bijenwas. Vanaf dit moment noemen we het propolis. De kleur van propolis verschilt al naar gelang de afkomst van licht tot donker bruin, roodachtig, violet en geelachtig. De vele ziektewerende eigenschappen van propolis zijn van plantaardige herkomst.
Propolis is een harsachtige, zeer kleverige, (bij 20 ° C tot 30 ° C) sterk geurende stof. Oudere propolis wordt hard, zeker bij lagere temperaturen. Propolis heeft antibiotische eigenschappen. Door zijn gevarieerdheid wat de actieve stoffen betreft, bezit propolis een breed spectrum van eigenschappen. In propolis zitten verschillende natuurlijke antibiotica. Het bevat stoffen die de groei van allerlei ziekteverwekkende schimmels, bacteriën en virussen remmen. Propolis heeft een sterke antibiotische werking en wordt door de bijen gebruikt om allerlei schimmels en bacteriën te weren. Dat doen de bijen door propolis overal in de bijenwoning uit te smeren en er de wand van de bijenkast mee te bedekken. Spleetjes en moeilijk toegankelijke plaatsen worden met propolis dichtgesmeerd. De imker kan propolis oogsten door het van de inwendige delen in de bijenwoning af te schrapen.
Bijen gebruiken de propolis ook voor het:
In balsemen (mummificeren) van belagers in de kast. Bijvoorbeeld een muis, hagedis of hommel.
De belangrijkste bestanddelen van propolis zijn:
De werkzame stoffen zijn:
Propolis zalf is geschikt voor mens en dier.
© 2025 www.addlia.nl - Powered by Shoppagina.nl